Zenuwcentrum blog

Zorg en AVG: Onderneem nu actie, maar raak niet in paniek

19 October 2017, 11.46afbeelding Zorg en AVG: Onderneem nu actie, maar raak niet in paniek

Vorig jaar werd de Meldplicht Datalekken van kracht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg in het eerste jaar van de meldplicht bijna 5.700 meldingen binnen. De zorg was daarbij ruim koploper. Bijna 30 procent van de meldingen betrof een organisatie in gezondheidszorg en welzijn en die kregen van de AP een waarschuwing. De Meldplicht Datalekken is een opmaat naar de nieuwe Europese privacywetgeving die volgend jaar ingaat. Vanaf dat moment zijn de regels strenger en de straffen zwaarder. Hoogste tijd dus om in actie te komen.

Zorg en AVG: Onderneem nu actie, maar raak niet in paniek

Nieuwe privacywetgeving heeft grote impact op zorgorganisaties

17 September 2017, 12.46afbeelding Nieuwe privacywetgeving heeft grote impact op zorgorganisaties

Volgend jaar, op 25 mei 2018, gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (of General Data Protection Regulation, zoals het in het Engels wordt genoemd) van kracht. De AVG is een veelomvattende en ingrijpende wet, die gevolgen heeft voor elke organisatie die met persoonsgegevens werkt. Dat betekent in de praktijk dus voor vrijwel elk bedrijf en elke instelling. Zeker voor zorginstellingen, waar de hele organisatie ongeveer draait op persoonsgegevens, zijn de nieuwe richtlijnen ingrijpend.

Nieuwe privacywetgeving heeft grote impact op zorgorganisaties

100% waterdichte ICT is een illusie

5 September 2017, 10.46afbeelding 100% waterdichte ICT is een illusie

Het is nog maar twee maanden geleden dat WannaCry en Petya grote bedrijven en instellingen platlegden. Het NOS Journaal opende zelfs met de ransomware-aanvallen. Niet omdat het een nieuw verschijnsel was, maar vanwege de maatschappelijke impact. Als zelfs energiebedrijven en ziekenhuizen kwetsbaar zijn, dan is er toch een zeer serieus probleem.

100% waterdichte ICT is een illusie